Vetzuren


Wat zijn omega-3 vetzuren?

Omega-3 vetzuren behoren tot de meervoudig onverzadigde vetten, een van de vier vetsoorten die dieren en mensen uit voeding halen. De andere zijn cholesterol, verzadigd vet en enkelvoudig onverzadigd vet. Alle meervoudig onverzadigde vetten, inclusief omega-3 vetzuren, worden steeds meer erkend als zijnde belangrijk voor de gezondheid. Sommige artsen en wetenschappers denken dat een te hoge consumptie van voedsel rijk aan verzadigde vetten, bijdraagt aan de ontwikkeling van degeneratieve ziektes zoals hartziektes en zelfs kanker. Meervoudig onverzadigde vetzuren echter zijn gezond voor mens en dier. Omega-3 vetzuren die voornamelijk voorkomen in koudwatervis, vallen onder deze categorie, samen met omega-6 vetzuren die voorkomen in zaden, de meeste plantaardige oliën, gevogelte en eieren.

Waarom zijn omega-3 vetzuren zo belangrijk?

Omega-3 vetzuren (en een omega-6) worden als belangrijk beschouwd omdat zij noodzakelijk zijn om in goede gezondheid te blijven. Het zijn belangrijke bouwstenen voor een gezond hart en een sterk immuunsysteem van uw hond of kat. Grizzly zalmolie bevat verschillende omega-3 vetzuren waaronder DHA en EPA, wat het de beste bron maakt van deze voedingsstoffen.

Er bestaan verschillende soorten omega-3 vetzuren

De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), beide aanwezig in vette koudwatervis zoals zalm, tonijn en makreel. Plantaardige voeding bevat zelden EPA of DHA, met uitzondering van vers zeewier.

Een derde omega-3 vetzuur, alfa linolzuur (ALA) genaamd, komt vooral voor in donkere bladgroente, lijnzaadolie en sommige plantaardige oliën. ALA wordt niet direct opgenomen door zoogdieren omdat het eerst in verschillende stappen door enzymen moet worden omgezet in een bruikbare vorm zoals EPA. Wetenschappers hebben aangetoond dat honden slechts een fractie van ALA benutten, terwijl katten een van de stofwisselingsenzymen missen om ALA te gebruiken. Bovendien hebben sommige honden grote moeite om ALA te benutten, vooral als er tijdens de omzetting grote hoeveelheden "concurrerende" omega-6 vetzuren aanwezig zijn. Deze arme honden hebben voortdurend last van huidproblemen tenzij hun voeding wordt aangevuld met EPA in bijvoorbeeld zalmoli

zijn belangrijk voor het welzijn van uw huisdier

Contact

Grizzly Pet Products ApS
Groendalsvaenge 10
DK - 3460 Birkeroed
mail(at)grizzlypetproducts.eu