Fedtsyrer

 

Hvad er omega-3 fedtsyrer?

Omega-3 fedtsyrer tilhører gruppen af flerumættede fedtsyrer, en af fire basale typer af fedt, som dyr og mennesker får fra føde. Kolesterol, mættet fedt og enkeltumættet fedt er de andre. Alt flerumættet fedt, herunder omega-3, menes i stigende grad at være vigtig for et godt helbred. Nogle læger og videnskabsmænd tror, at indtagelse af for meget føde som er rig på mættet fedt bidrager til udvikling af degenerative sygdomme som hjertesygdomme og endog cancer. Flerumættede fedtsyrer er derimod sunde for dyr og mennesker. Omega-3 fedtsyrer, som fortrinsvis findes i koldtvands fisk, tilhører denne kategori sammen med omega-6 fedtsyrer, som findes i korn, de fleste plantebaserede olier samt fjerkræ og æg.

Hvorfor er omega-3 fedtsyrer vigtige?

Omega-3 fedtsyrer (og en omega-6) anses for vigtige fedtsyrer, fordi de er alt afgørende for et godt helbred. De er essentielle vigtige som byggesten for hundes og kattes opretholdelse af et sundt hjerte og et stærkt immunsystem. Grizzly Vildlakseolie indeholder en række forskellige omega-3 fedtsyrer, heriblandt EPA og DHA, som gør det til den bedste kilde til disse næringsstoffer.

Der er forskellige typer omega-3 fedtsyrer.

De vigtigste omega-3 fedtsyrer inkluderer eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), som begge primært findes i olierige koldtvands fisk som laks, tun og makrel. Bortset fra tang indeholder planteføde sjældent EPA og DHA.

En tredje omega-3 fedtsyre, alfa-linolen syre (ALA), findes primært i grønbladede grøntsager, hørfrøolie og visse vegetabilske olier. ALA kan ikke umiddelbart optages af pattedyr, men må gennemgå adskillige fler-trins enzym omdannelser i stofskiftet for at omdanne det til en brugbar sammensætning som EPA. Som følge heraf har videnskabsfolk beregnet, at kun en brøkdel af ALA kommer hunde til gode, og katte mangler fuldstændigt et af de stofskifte enzymer som udnytter ALA. Dertil kommer at nogle hunde er overordentligt dårlige til at udnytte ALA, specielt hvis et højt indhold af  "omdannelses konkurrerende" omega-6 fedtsyrer er til stede. Baggrunden herfor er at både omega-6 og omega-3 fra planteolier benytter de samme enzymer i stofskifte processen. Disse stakkels hunde trækkes konstant med hudproblemer, med mindre deres foder tilføres EPA, som f.eks. fra lakseolie

er vigtige for dit kæledyrs velbefindende.

Vi håber at se dig snart

Kontakt

Grizzly Pet Products ApS
Groendalsvaenge 10
DK - 3460 Birkeroed
mail(at)grizzlypetproducts.eu